Prawdopodobienstwo
kaskaa: Z pojemnika, w którym znajduje się 5 kuli białych i 4 czarne losujemy jednocześnie 4 kule.
Jakie jest prawdopodobieństwo otrzymania co najmniej jednej kuli białej?
Moc omegi wyszła mi 126. Jak policzyc zdarzenie A?
12 mar 18:35
Janek191:
| | | | 9 ! | | 6*7*8*9 | |
I Ω I = | = |
| = |
| = 126 |
| | | 4 ! * 5 ! | | 2*3*4 | |
A' − zdarzenie przeciwne do A
A' − " nie otrzymano ani jednej kuli białej"
| | 125 | |
P( A) = 1 − P(A') = |
| |
| | 126 | |
12 mar 18:41
O: Moc omegi = 9*8*7*6 = 3024
|A| =1 − 5*4*3*23024 = 121126
12 mar 18:42