matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Uprościć wyrażenie
Paula:
Jak uprościć wyrażenie: 9x
4
−16x
2
/ x
2
(3x−4) To jest ułamek! Wyrażenie po / jest mianownikiem
12 mar 18:33
Janek191:
4
x ≠ 0 i x ≠
3
9x
4
− 16x
2
x
2
*(9x
2
− 16)
(3x −4)*(3x+4)
=
=
=
x
2
(3 x − 4)
x
2
(3 x − 4)
3x+4
= 3x − 4
13 mar 07:59