nie mogę sobie z tym poradzić
matii: | | 1 | |
Funkcja f(a) oznacza liczbę pierwiastków równania x2 – 2x – log (przy postawie |
| ) (a2 – |
| | 2 | |
7) = 0. Narysuj jej wykres.
28 lis 23:38
Nikka: x2 − 2x − log12(a2−7) = 0
Wyznacz dziedzinę czyli ( a2 − 7) > 0.
Podane równanie to równanie kwadratowe.
Oblicz Δ.
Rozważ trzy przypadki:
1o Δ = 0 wtedy równanie będzie miało jedno rozwiązanie
2o Δ > 0 wtedy równanie będzie miało dwa rozwiązania
3o Δ < 0 wtedy równanie nie ma pierwiastków
Stąd
1 dla a=... lub a=.... (wartości a dla których Δ=0)
f(a) = 0 dla a∊... (wartości a dla których Δ<0)
2 dla a∊..... (wartości a dla których Δ>0)
Narysuj wykres.
29 lis 09:42