matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Trygonometria
asiaa:
Jak rozwiązać te zadanie?
1
Dla pewnego kąta spełniony jest warunek sinα+cosα=
. Oblicz sinα x cosα
5
12 mar 18:30
Janek191:
1
( sin α + cos α )
2
= (
)
2
5
1
sin
2
α + 2 sinα*cos α + cos
2
α =
25
1
24
2 sin α*cos α =
− 1 = −
/ : 2
25
25
12
sin α*cos α = −
25
12 mar 21:02