zadanie z tekstem oraz graficzne przedstawianie rownania
kuba12345: Przedstaw graficznie równanie
x+|x|=y+|y| poproszę tylko o podowiedź jakie będą przypadki a resztę postaram się zrobić sam
Zad2
Znajdź taką liczbę dwucyfrową, żeby suma jej cyfr wynosiła 16 i aby po przestawieniu tych cyfr
otrzymać:
a) liczbę większą od liczby szukanej
a) liczbę mniejszą od liczby szukanej
Poprosiłbym tutaj też tylko o zapis dalej rozwiążę sam
Z góry dzięki
12 mar 17:28
Benny: 1)
x≥0, y≥0
2x=2y
2)
x≥0, y<0
2x=0
3)x<0, y≥0
2y=0
4) x<0, y<0
0=0
12 mar 17:31
kuba12345: Tylko że tak to ja już probowałem robić i rozwiązaniem bedą trzy połproste a w odpiwedziach na
końcu książki jest jedna półprosta x=y i cala ćwiartka 3 gdzie robię błąd?
12 mar 17:36
Benny: a czy bierzesz pod uwagę to jak masz np w 1)
wychodzi Ci prosta x=y, ale tylko dla y≥0 i x≥0
hmm?
12 mar 17:37
PW: Benny'ego 4) należy interpretować w ten sposób, że dla pary (x,y), takiej która ma obydwie
współrzędne ujemne, równane staje się zdaniem prawdziwym 0 = 0. Oznacza to, że wszystkie
takie pary (x, y) spełniają równanie. "Wszystkie takie pary" to właśnie trzecia ćwiartka.
12 mar 17:41
kuba12345: W 1 przypadku wychodzi półprosta x=y a w pozostalych jest to os x lub y lub punkt(0,0)
12 mar 17:46
Benny: Lepiej bym chyba tego
PW nie ujął
12 mar 17:46
kuba12345: A na te zadanie tekstowe macie jakiś pomysł
12 mar 17:51
kuba12345: Benny lub PW pomógł byś mi jeszcze z tym zadaniem tekstowym z jedną niewiadomą z góry dzięki
12 mar 18:23
PW: Liczba dwucyfrowa to
10x + y, x∊{1,2,3,...,9}, y∊{0,1,2,3,...,9}
Suma jej cyfr to
x + y.
Po przestawieniu cyfr otrzymamy liczbę
10y + x,
przy czym jeżeli y = 0, to rozumiemy, że otrzymamy liczbę x (tym razem jednocyfrową).
To tak "w ogóle", ale ponieważ w zadaniu jest warunek
x + y = 16,
wynika stąd, że obie cyfry x i y są większe od 6 (pomyśl, jakie to mogą być cyfry − od tego
trzeba zacząć opis rozumowania).
12 mar 18:49
Mila:
x− cyfra dziesiatek, x, y∊zbioru cyfr, x≠0
y − cyfra jedności
10x+y − wartość szukanej liczby
10y+x− wartość liczby po przestawieniu cyfr
10y+x>10x+y
x+y=16
12 mar 18:50