podaj współrzędne punktu
ania39811: Dane są funkcje f(x)= 12x2−2x+312 i g(x)= 13x3+123 podaj współrzędne
punktu przecięcia wykresów tych funkcji oraz kąt, pod jakim się one przecinają.
12 mar 16:54
Janek191:
| | 1 | | 2 | |
0,5 x2 − 2 x + 3,5 = |
| x3 + 1 |
| / * 6 |
| | 3 | | 3 | |
3 x
2 − 12 x + 21 = 2 x
3 + 10
2 x
3 − 3 x
2 + 12 x − 11 = 0
x = 1
−−−−−−
y = 0,5 − 2 + 3,5 = 2
−−−−−−−−−−−−−−−−−
P = (1, 2)
========
12 mar 18:01
Janek191:

f'(x) = x − 2
a
1 = f'( 1) = − 1
y = − x + b
1 ( 1,2)
2 = − 1 + b
1
b
1 = 3
y = − x + 3
−−−−−−
g '(x) = x
2
a
2 = g'( 1) = 1
y = x + b
2 ( 1, 2)
2 = 1 + b
2
b
2 = 1
y = x + 1
−−−−−−−−
α = 90
o
============
12 mar 18:06