matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
trygonometria
Kiki:
Przekątna prostokąta o dłg. 13 tworzy z bokiem taki kąt α , którego cosinus jest równy 5/13 . Oblicz pole i obwód tego protkokąta. Prosze o pomoc
12 mar 16:48
dero2005:
d = 13
a
5
= cosα =
d
13
a = b =
√
d
2
− a
2
= P = ab = O = 2(a+b) =
12 mar 17:01