hmmmmmm
ehhik: mam znaleźć na osi OY punkt równoodległy od dwóch prostych:
k: 6x+3y+7=0
l: x−2y+4=0
z przyrownania odległości P(0,y) od prostej wychodzi:
chciałem to rozwiązać na dwóch przedziałach: y<0 oraz y≥0, ale wynik wychodzi taki sam dla obu.
| | 5 | | 19 | |
jest poprawny, ale w odpowiedzi są dwa wyniki: |
| i |
| . wychodzi mi tylko ten |
| | 9 | | 3 | |
drugi.
pewno coś nawaliłem z przedziałami, mam to rozwiązać jak zwykłe równanie z wartością
bezwzględną i rozpatrzyć w trzech przedziałach?
12 mar 16:33
ehhik: w sumie to nawet rozpatrując w trzech przedziałach dostaję tylko tę jedną odpowiedź...
12 mar 16:38
Janek191:::

P = ( 0, y)
| I 3 y + 7 I | | I − 2 y + 4I | |
| = |
| / * √45 |
| √45 | | √5 | |
I 3 y + 7 I = I − 6 y + 12 I
I 3 y + 7 I = − 6y + 12 lub I 3 y + 7 I = 6y − 12
1)
3y + 7 = − 6 y+ 12 lub − 3 y − 7 = − 6 y + 12
9y = 5 lub 3 y = 19
===========================
2)
3 y + 7 = 6 y − 12 lub − 3y − 7 = 6y − 12
3y = 19 lub 9 y = 5
| | 19 | | 5 | |
y = |
| lub y = |
| − to samo, co wyżej  |
| | 3 | | 9 | |
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Odp.
| | 5 | | 19 | |
P1 = ( 0, |
| ) , P2 = ( 0, |
| ) |
| | 9 | | 3 | |
================================
12 mar 17:07
ehhik: ∑
12 mar 17:08
ehhik: dzięki
12 mar 17:08