rownanie, funk wymierne
Łolo: Roziwiąż równanie :
|
x−1x+3|=1
Pomoże ktoś to rozwiązać ?
12 mar 15:37
J:
założenie: x ≠ − 3
⇔ U = 1 lub U = − 1
12 mar 15:38
Łolo: czyli tutaj przedziałów rozwiązania nie obliczam w żaden sposób ( do ktorego musi sie odpowiedz
zaliczać) ?
12 mar 15:41
J:
nie
12 mar 15:43
Łolo: ok, a takie cos ?
1|3−x|=
2|2x−1|
12 mar 15:44
J:
1) założenia
2) mnozenie na krzyż
3) przedziały
12 mar 15:45
Łolo: czyli Df=R\{3,0,5}
2|3−x|=|2x−1|
Jak te przedziały wyznaczyć ?
12 mar 15:47
J:
(−∞,0.5) [0.5,3) [3,+∞)
12 mar 15:48
Łolo: W sensie (−∞:0,5) <0.5:3> i (3:+∞) ? ?
12 mar 15:52
J:
tak
12 mar 15:54