www
fuy:
1) podaj dziedzinę
2) podaj granice funkcji w tej dziedzinie
3) podaj asymptoty
4) podaj miejsca zerowe
5) oblicz pochodną
− przyrównaj do zera
− przedziały
− ekstremum
6) rysunek
12 mar 15:04
J:
co od siebie ?
12 mar 15:05
fuy: 1) D = R − { 0 }
4) 3 − x = 0 , x = 3
x(x −6) = 0
x = 0 v x = 6
y' > 0 , x∊ (−
∞ , 0)∪(6 , +
∞ )
y' < 0 x ∊ ( 0,6 )
max − 0
min − 6
wybacz, patrząc na podgląd wysłałem zamiast cofnąć
12 mar 15:17
J:
na razie dobrze , tylko: x = 0 nie należy do dziedziny, więc nie mam tam minimum
szukaj asymptoty pionowej : x = 0
12 mar 15:23
J:
znaczy .. nie ma tam maksimum
12 mar 15:25
J:
policz lim f(x) gdy: x → +∞ oraz gdy: x → −∞
12 mar 15:33
fuy: dzięks.
niestety asymptoty nie jest są moją mocną stroną...
ehhh
| | 3 − x | |
lim x→0−+ |
| = −∞ , +∞ ⇒ x = 0 |
| | x2 | |
tak?
12 mar 15:34
J:
ma obustronną asymptotę pionową: x = 0 oraz poziomą: y = 0
12 mar 15:36
fuy: czy ten mój zapis jest poprawny?
12 mar 15:38
J:
x → 0 ( obojetnie z której strony), f(x) → + ∞
12 mar 15:52