prawdopodobienstwo
ehhik: P(A')=0,9
P(B−A)=0,7
P(AuB)=?
proszę o pomoc, w ogóle tego nie widzę.. P(A') to zdarzenie przeciwne do A, czyli wszystko co
jest poza A; czyli P(B)−P(AnB)
P(B−A)=0,7 czyli wszystko co jest w B a nie jest w A no i mam tę samą zależność, czyli
0,7=0,9..
czegoś tu nie łapię.
12 mar 14:16
ehhik: ∞∞∞∞
12 mar 14:35
pigor: ..., np. tak :
P(AUB) = P(A)+P(B) − P(A∩B) = 1−P(A')+P(B) − ( P(B)−P(B−A) ) =
= 1−0,9+ P{B) −P(B) + P(B−A) = 0,1+ 0,7 =
0,8 . ...
12 mar 14:38
ehhik: dziękuję, mógłbym jeszcze prosić o narysowanie na diagramach P(A')=0,9 oraz P(B−A)=0,7?
12 mar 14:46
ehhik: nie ma części wspólnej i one są rozłączne, tak?
12 mar 14:48
pigor: .., ja nie rysuję ...

na ekranie, ale mogę powiedzieć,
że A' to dopełnienie zbioru A w przestrzeni Ω , oraz zbiory
(A∩B) i (B−A) −
rozłączne takie, że (A∩B) U (B−A)= B,
dlatego P(A∩B)+P(B−A)=P(B), a stąd P(A∩B)=P(B)−P(B−A),
a więc narysuj sobie Ω i A, B z iloczynem A∩B to powinieneś
wszystko to "zobaczyć".
12 mar 15:01
ehhik: o to chodziło

dzięki.
12 mar 15:07