dd
karolaaa: Dana jest funkcja f(x)= (13)2
12 mar 13:47
J:
| | 1 | |
ładna, bo stała: f(x) = |
| |
| | 9 | |
12 mar 13:49
karolaaa: Dana jest funkcja f(x)= (13)2, gdzie x∊R. Wówczas funkcja g(x)=f(x−2)−3
A. ma dwa różne miejsca zerowe
B.ma jedno miejsce zerowe
C.nie ma miejsc zerowych
D.ma nieskończenie miejsc zerowych
12 mar 13:49
karolaaa: proszę o pomoc
12 mar 13:50
J:
przepisz porządnie wzór funkcji
12 mar 13:50
karolaaa: Dana jest funkcja f(x)= (13)x, gdzie x∊R. Wówczas funkcja g(x)=f(x−2)−3 :
tak ma być a ciąg reszty zadania taki sam
12 mar 13:52
J:
A) jedno miejsce zerowe
12 mar 13:54
J:
znaczy: B) − jedno miejsce zerowe
12 mar 13:55
karolaaa: dobrze ale dlaczemu tak proszę o obliczenia wyjaśnienia
12 mar 14:01
J:
| | 1 | |
trzeba pokazać,że równanie: ( |
| )x−2 − 3 = 0 ma jedno rozwiąznie |
| | 3 | |
12 mar 14:05
karolaaa: można wyliczyć to z delty czy nie da rady ?
12 mar 14:07
J:
to nie jest równanie kwadratowe ... ⇔ 32 −x = 31 ... i dokończ
12 mar 14:09
karolaaa: to wychodzi że miejsce zerowe jest równe 3 ?
12 mar 14:11
Dziadek Mróz:
g(x) = f(x − 2) − 3
g(x) = 0
(3
−1)
x − 2 − 3
1 = 0
3
2 − x − 3
1 = 0
3
2 − x = 3
1
2 − x = 1
−x = −1
x = 1
B) Jedno rozwiązanie
12 mar 14:11
karolaaa: dziękuje

!
12 mar 14:12