trudna granica
iza: Bardzo proszę o pomoc, bo nie mam pomysłu na obliczenie takiej granicy.
12 mar 12:41
pigor: ..., np. tak :
| | √x+x | | √x+√x 2 | |
lim x→0+ |
| =lim x→0+ |
| = |
| | √3x−√3x | | √3 (√x−√x 2) | |
i z licznika i mianownika wyłączam
√x
| | √x (1+√x) | |
przed nawias, to dalej = lim x→0+ |
| = |
| | √3 √x (1−√x) | |
| | (1+√x) | | 1+0 | | 1 | |
=lim x→0+ |
| = |
| = |
| =13√3 |
| | √3(1−√x) | | √3(1−0) | | √3 | |
12 mar 14:26
iza: Serdecznie dziękuję, świetny pomysł, a ja tyle kombinowałam trudnych przekształceń. Jeszcze
raz BARDZO dziękuję
12 mar 19:27
iza: Serdecznie dziękuję, świetny pomysł, a ja tyle kombinowałam trudnych przekształceń. Jeszcze
raz BARDZO dziękuję
12 mar 19:31
12 mar 19:31