Rownania kwadratowe
Olivka : Wyznacz wszystkie wartosci parametru m (m⊂R) dla ktorych rownanie
12x
2 − (m+1)x − m
2 + m
+2 = 0 ma dwa rozne rozwiazania dodatnie. Delta wyszla mi − 36,jezeli dobrze ja policzylam
(wydaje mi sie ze wporzadku

) to co mam zrobic dalej
12 mar 12:18
J:
jak Ci może wyjść Δ = − 36 , skoro zależy od parametru m ?
12 mar 12:19
olivka: To moge prosić o jakąś podpowiedź jak to rozwiązać?
12 mar 16:49
olivka : Pomoże ktoś

?
12 mar 17:28
Benny: Jeżeli ma mieć dwa rozwiązania, różne oraz dodatnie to:
a>0
Δ>0
x1+x2>0
x1*x2>0
12 mar 17:34
Benny: *a≠0
ale w tym przypadku i tak nie ma parametru przy x2 więc to bez różnicy
12 mar 17:35
Janek191:::
Δ = ( m + 1)
2 − 4*0,5*( − m
2 + m) =m
2 + 2 m + 1 − 2*( −m
2 + m) =
= m
2 + 2 m + 1 + 2 m
2 − 2m = 3 m
2 + 1 > 0 − są dwa różne rozwiązania
oraz
12 mar 17:40