Z góry dziękuje :)
Kolega: Podstawy trapezu równoramiennego mają długości 4 cm i 6 cm, a jego kąt rozwarty ma miarę 120
stopni. Oblicz pole tego trapezu
12 mar 12:06
J:
i gdzie problem ? ... zauważ, że kąt ostry ma 600
12 mar 12:09
iwcia96: 6−4 = 2
1=a * √3
h= √3 / 3
P=4+6/2 * {3}/3 = 5{3}/3
12 mar 12:13
J:
polcz iwcia96 h jeszcze raz
12 mar 12:16
iwcia96: Poprawka :
h=a √3
h= √3
P= 10/2 * 3 √3
P= 15 √3
12 mar 12:17
J:
policz P jeszcze raz
12 mar 12:18
iwcia96: 
chyba teraz dobrze
P= 10/2 *
√3
P= 5
√3
12 mar 12:20
J:
12 mar 12:21