|x-2|+|x+3|=5 W jakich przedziałach rozpatrywać to równanie?
Artur: |x−2|+|x+3|=5 W jakich przedziałach rozpatrywać to równanie?
12 mar 12:02
J:
(−∞,−3) U [−3,2) U [2,+∞)
12 mar 12:03
Artur: tyle że jeśli 2 przedział jest od <−3,2) to wychodzi
−x+2+x+3=5
czyli równanie sprzeczne?
12 mar 12:05
J:
nie jest sprzeczne ... 5 = 5 , czyli dowolne x z tego przedziału spełnia równanie
12 mar 12:07
5-latek: Artur . Ilosc przedzialow jest o 1 wieksza niz modulow
12 mar 13:36
pigor: ..., tu dane równanie
|x−2|+|x+3|=5 oznacza geometrycznie, że suma odległości na osi OX
x−ów od 2 i −3 jest równa 5 ⇔
x∊[−3;2] − szukane
rozwiązanie . ...
12 mar 15:07