rachunek prawdopodobieństwa
Matma: Ze zbiory cyfr {1,2,3,4,5,6,7,8,9} losujemy kolejno dwie cyfry bez zwracania i tworzymy liczbe
dwucyfrowa. Oblicz prawdopodobienstwo zdarzenia, ze
a) otrzymana liczba jest wieksza od 35
b) otrzymana liczba jest podzielna przez 6
12 mar 10:07
J:
a)
IΩI = 9*8 = 72
IAI = 6*8 + 4 = 52
12 mar 10:37
12 mar 10:41
Matma: Dlaczego ma być 6*8?
12 mar 10:44
J:
to to samo
12 mar 10:46
Jacek: Właśnie chciałem pokazać dlaczego 6*8+4....6*8 odnosi sie do wariacji gdzie na pierwszym
miejscu wybieramy=stawiamy cyfrę większą od 3, natomiast 8 bo wybraniu już jednej z 9 zostaje
nam na drugiej pozycji możliwe do wyboru 8 cyfr
12 mar 10:49
Matma: Juz wiem, dzięki
12 mar 10:50