Fizyka - obliczanie siły poosiowej
Teo:

Czy mógłby ktoś sprawdzić rozwiązanie zadania z fizyki: Obliczyć siłę R działającą na wkręcaną
śrubę. Śruba ma średnicę M10 a ramię wkręcające L=50cm, skok śruby to P=1,5mm. Dany jest
moment wkręcania śruby M=150Nm.
Rozwiązanie:
M=150Nm=F*0,5m => F=300N
Ze wzoru:
F*2*π*L=R*P
300N*2*π*0,5=R*0,0015
R=628000N
Problem polega na tym, że wartość siły R jest zdecydowanie za duża jak na wkręcanie śruby,
dlatego jakby ktoś znał inną metodę na obliczenie siły osiowej to będę wdzięczny.