n
s: Z talii kart brydzowych losujemy 10 kart. Obliczyc prawdopodobienstwo, ze otrzymamy 1 waleta, 2
asy, 3 krole
i 4 damy.
12 mar 09:40
12 mar 09:50
s: mógłbyś wyjaśnić

?
12 mar 09:51
J:
IΩI − kombinacje 10−cio elementowe zbioru ze zbioru 52 elementów
| |
− możliwości wylosowania waleta |
| |
| |
− możliwoości wylosowania as |
| |
..... itd
12 mar 09:57
s: to w brydżu są tylko 4 walet, 4 asy, 4 króle i 4 damy ?
12 mar 09:57
s: czemu 1 z 4 to możliwość wylosowania waleta, a możliwość wylosowania asa to już 2 z 4 ?
chodzi mi czemu w walecie jest 1 , a w asie 2 ?
12 mar 09:59
J:
bo masz wylosować 1 waleta, natomiast 2 asy
12 mar 10:07
s: to w talii brydżowej są tylko 4 walety,4asy,4króle i 4 damy ?
12 mar 10:09
J:
tak
12 mar 10:09
s: |A| = 4 * 6 * 4 * 1 = 96
dobrze wyliczyłem to z tych symboli newtona ?
12 mar 10:11
5-latek: W talii do pokera tez (jak nie oszukuja
Jak grasz w tysiaca czy w 66 to takze
12 mar 10:12
s: w Ω jak mam:
| 52*51*50*49*48*47*46*45*44*43 | |
| |
| 10! | |
to na kalkulatorze to obliczyć ? Czy jest inny sposób ?
12 mar 10:13
Jacek: Chyba tylko rozpisać 10! i skracać z liczbami z licznika.
12 mar 10:17
s: a |A| dobrze wyliczyłem ?
12 mar 10:17
J:
rób tak, jak Ci radzi Jacek
12 mar 10:18
s: po skróceniu mam:
| 26*17*5*7*8*47*46*9*11*43 | |
| |
| 9*8 | |
dobrze ? i teraz na kalkulatorze to obliczyć ? Nie powinny wszystkie liczby się po skracać ? I
czy |A| w poście z 10:11 dobrze obliczyłem ?
12 mar 10:22
J:
jeszcze skracaj
12 mar 10:24
s: |A| dobrze wyliczyłem w poście z 10:11?
12 mar 10:30
s: Ω skróciłem jeszcze 9 i 8 i zostało:
|Ω| = 26 * 17 * 5 * 7 * 47 * 46 * 11 * 43 = i teraz kalkulatorem ?
12 mar 10:31
Jacek: |A| jest dobrze, oczywiście dla mnie to jest dyskusyjne co uznajemy za A, czy są to kombinacje
jak w tym przypadku, czy też wariacje moim zdaniem, ale jeszcze może się wyjaśni.
Bo osobiście to bym dla porządku zapisał
No i zapytany na ile różnych sposobów można wyciągnąć 10 kart z talii takich żeby mieć 1
waleta, 2
asy, 3 króle i 4 damy to bym napisał:
12 mar 10:37
J:
a dlaczego chcesz mnozyć przez 10! ?
12 mar 10:40
Jacek: Bo to dla mnie sposoby uwzględniają kolejność.
12 mar 10:42
J:
i druga uwaga .. jeśli pomnozysz licznik i mianownik przez 10! , to i tak się skróci
| | iloczyn Niutonów*10! | | iloczyn Niutonów | |
i dostaniesz: P(A) = |
| = |
| |
| | | | | |
12 mar 10:43
Jacek: Tak, skrócą się, ale właśnie jak by było pytanie o ilość sposobów, to nie jestem do końca
pewien, czy to tylko liczba kombinacji.
12 mar 10:45
J:
polecenie jest oblicz prawdopodobieństwo, a nie na ile sposobów
12 mar 10:47
s: J to Twoje rozwiązanie jest ok ? A jak skróciłem
Ω to mam 26*17*5*7*4*7*46*11*43 i teraz to kalkulatorem już obliczyć ?
12 mar 10:50
s: czy po prostu pod prawdopodobieństwo wstawić taką Ω ?
12 mar 10:54
Jacek: możesz wstawić w takiej Ω i skracać z 96 w liczniku, ale i tak kalkulator będzie potrzebny
12 mar 10:57
12 mar 10:57
Jacek: Dobrze, skrócić tylko jeszcze przez 4.
12 mar 11:00
Odpowiedzi na debilne pytania: @s najlepiej jak sobie kupisz talię kart albo nauczysz się grać w brydża
to pierwsze jest tańsze i mniej czasochłonne, a to drugie zajmuje średnio 3 lata a często całe
życie
12 mar 12:46