Proszę o pomoc
xx:
1.Rozwiąż równania kwadratowe
a) x*(5x−3)=(x−2)(x+2)+4
b) (x−5)2=9
c) (x−2)2=−16
d) (4x−1)2=0
e) −14x2+x=0
f) 14x2+2,25x=0
g) 9x2+6x+1=0
h) −2x2+3x−10=0
i) x2+2x−15=0
2. Rozwiąż równania wprowadzając pomocniczą niewiadomą x2=t
a) x4−2x2−15=0
b) x4+10x2+90=0
c) x2−4x+3=0
12 mar 09:16
12 mar 09:17
Janek191::
Np. b
( x − 5)
2 = 9
( x − 5)
2 = 3
2 lub ( x − 5)
2 = ( − 3)
2
x − 5 = 3 lub x − 5 = − 3
x = 8 lub x = 2
===============
g)
9 x
2 + 6 x + 1 = 0
( 3 x + 1)
2 = 0
3 x + 1 = 0
3 x = − 1
===========
z.2
a) x
4 − 2 x
2 − 15 = 0
x
2 = t > 0
t
2 − 2 t − 15 = 0
Δ = 4 − 4*1*(−15) = 64 ⇒
√Δ = 8
| | 2 − 8 | | 2 + 8 | |
t = |
| = − 3 < 0 − odpada lub t = |
| = 5 |
| | 2 | | 2 | |
więc
x
2 = 5
x = −
√5 lub x =
√5
====================
12 mar 10:49