Geometria analityczna
Andrzej:
Punkty A(1;0),B(0;−2),C(−1:2) są wierzchołkami trójkąta na którym opisano okrąg
Wyrazić stosunkiem liczb całkowitych stosunek pól trójkącików na jakie podzielą trójkąt
ABC promienie danego okręgu,łączące jego środek z punktami A,B,C
12 mar 08:58
MQ: Będą to sinusy kątów, na jakie podzielą te promienie kąt pełny.
12 mar 09:03
Andrzej:
? ?
12 mar 11:02
Janek191::

( x − a)
2 + ( y − b)
2 = r
2
( x − 1)
2 + y
2 = r
2
x
2 + ( y + 2)
2 = r
2
( x + 1)
2 + ( y − 2)
2 = 0
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
1) x
2 − 2 x + 1 + y
2 = r
2
2) x
2 + y
2 + 4 y + 4 = r
2
3) x
2 + 2 x + 1 + y
2 − 4 y + 4 = r
2
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
1) − 2)
− 2x + 1 − 4y − 4 = 0
1) − 3)
− 4 x + 4 y − 4 = 0 / : 4 ⇒ ( − x + y − 1 = 0) ⇒ y = x + 1
−−−−−−−−−−−
− 6 x − 7 = 0
− 6 x = 7
=========
===================
| | 7 | | 1 | | 169 | | 170 | |
r2 = ( x − 1)2 + y2 = ( − |
| − 1)2 + (− |
| )2 = |
| + U{1}[36} = |
| |
| | 6 | | 6 | | 36 | | 36 | |
więc
| | 7 | | 1 | | 170 | |
S = ( − |
| , − |
| ) r2 = |
| |
| | 6 | | 6 | | 36 | |
12 mar 12:33
Janek191::
Dalej : obliczyć długości : I AB I i I AC I
i z tw. cosinusów: cos α i cos β
α = I ∡ ASC I
β = I ∡ BSA I
dalej
P
1 = 0,5 r
2 sin α
P
2 = 0,5 r
2 sin β
zatem
12 mar 12:39
Janek191::
| | 13 | | 84 | |
cos α = |
| ⇒ sin α = |
| |
| | 85 | | 85 | |
| | 8 | | 15 | |
cos β = |
| ⇒ sin β= |
| |
| | 17 | | 17 | |
więc
| P1 | | 84 | | 15 | | 84 | |
| = |
| : |
| = |
| |
| P2 | | 85 | | 17 | | 75 | |
12 mar 12:52
Janek191::
Policzyłem stosunek innych trójkącików.
Trzeba się jeszcze zastanowić nad tym zadaniem
12 mar 13:22
o rany julek:
Jasiu,nie podzielisz takiego trójkąta na trzy małe trójkąciki no bo jak,
skoro jest on rozwartokątny,co doskonale widać na Twoim rysunku!
Można to także potwierdzić rachunkiem:
→ → → →
AB(1−0;0+2),AC(1+1:0−2),AB o AC = 2−4=−2<0
Z tym że Jasiu,nie przejmuj się chwilowym niepowodzeniem i spróbuj
wykonać to samo zadanie z trójkątem o wierzchołkach;
A(−4:−2),B(3;−1),C(−1;7)
13 mar 09:17