Rownanie kwadratowe z parametrem
Marek: Udowodnij, ze funkcja kwadratowa f(x)=√5x2 + (√5+√6)x + √6 ma dwa rozne miejsca
zerowe, a nastepnie oblicz wartosc wyrazenia bedacwgo suma kwadratow tych miejsc zerowych.
Obliczylem delte i miejsca zerowe, ale chyba blednie, wyszlo mi Δ=7 − 2√30 , x1 = u{−√5 −
√6 + √7 − 2√30}{2√5} i nie wiem co mam z tym zdobic. Bardzo prosze o sprawdzenei tego
wyniku i rozwiazanie zadania do konca oraz pokazanie metydy jaka nalezy rozwiazywac zadania
tego typu
12 mar 08:32
MQ: Δ = 11−2√30 i możesz przedstawić w bardziej zgrabny sposób: (√6−√5)2
Co do sumy kwadratów, to skorzystaj ze wzorów Viete'a.
12 mar 09:08
J:
x12 + x22 = ( x1 + x2)2 − 2x1x2
12 mar 09:10