rozwiąz równanie wymierne
k: 1/x −2x −7/x+2=4
Prosze o rozwiązanie lub pomoc
12 mar 08:12
J:
uzyj nawiasów do zapisania ułamków , to jest niejasny zpis
12 mar 08:15
12 mar 08:17
J:
załozenia: x ≠ 0 i x ≠ − 2
| | (x+2) − x(2x−7) | |
teraz wspólny mianownik: ⇔ |
| = 4 ⇔ (x+2) − x(2x−7) = 4x(x+2) |
| | x(x+2) | |
i teraz próbuj dalej sam
12 mar 08:21
k: Dalej to będzie 4x2=(x+2)−x(2x−7)? I co dalej?
12 mar 08:30
J:
z lewej strony powinno być: 4x2 + 8x , powymnazaj prawa stronę i przenieś na lewą
12 mar 08:34
kz: 6x2+14x=2 to mi wyszło po mnożeniu i przenoszeniu
12 mar 08:38
MQ: @J: 8:15: Ja bym użył raczej wyrażenia "niechlujny zapis".
12 mar 09:10
J:
pokaż te swoje obliczenia
12 mar 09:15