sfd
s: Bok trójkąta równobocznego wpisanego w kwadrat to a√3 ?
12 mar 01:26
Qulka: nie w kwadrat wpisano trójkąt, a w koło wpisane w tym kwadracie .. po co wałkujesz to w
kolejnym temacie
12 mar 01:34
s: no bo tam mi nikt nie dał odpowiedzi
12 mar 01:39
s: czemu w tamtym przypadku było a√3, skąd to się wzieło, że bok trójkąta to a√3 ?
12 mar 01:39
Qulka: poczytaj tam
12 mar 01:50
s: czytałem i nie znalazłem
12 mar 02:30
Qulka: było : bo promień okręgu opisanego na trójkącie R=bok•√3/3 więc bok trójkąta to R√3 i skoro
R=a więc bok =a√3
12 mar 03:06