g
s: Dane sa 4 kola koncentryczne o promieniach 1,2,3,4. Niech zdarzenie An oznacza trafienie w
kolo o promieniu
n=1,2,3,4. Zaklada sie, ze P(An) = 1. Oblicz prawdopodobienstwo zdarzen:
a) B = A1 ∩ A2
b) C = A2 ∩ A3
c) D = A2¯
12 mar 00:55
s: w c) nad A2 jest ta kreska, czyli negacja
12 mar 00:57
yolex: chyba P(a4)=1? Wtedy A4=Ω
Wtedy masz prawdopodobiestwo geometryczne:
B= A1, bo A1⊂A2, więc stosunek pola koła o promieniu 1 do pola koła o promieniu 4
I tak dalej...
12 mar 01:06
yolex: w C masz pole pierścienia o promieniach 2 i 4
12 mar 01:07
s: pomoże ktoś ?
12 mar 01:26
s: ?
12 mar 01:38
s: ?
12 mar 02:30
Qulka: a dokładnie co jest napisane po słowie: Zakłada sie, że...
12 mar 03:00
s: Zaklada sie, ze P(An) = 1. Oblicz prawdopodobienstwo zdarzen
12 mar 08:24
MQ: Skoro p(An)=1, to B=1, C=1 D=0
12 mar 09:15
s: możesz wyjaśnić ?
12 mar 09:17
MQ: Skoro P(An)=1, to P(A1)=1 i P(A2)=1 i P(A3)=1
czyli zawsze trafiasz do każdego koła z prawdopodobieństwem 1.
B) Skoro trafiasz do 1 i 2 z pr. 1, to do obu naraz też trafisz z pr. 1
C) j.w.
D) Skoro do A2 trafiasz z pr. 1, to nie trafiasz z pr. 0.
12 mar 09:22
s: czemu W D) 0 ? jeśli prawdopodobieństwo P(A2) = 1 ?
12 mar 09:27
s: a dobra to negacja.
−
P(A2) = 1 − P(A2)
tak wzorem będzie ?
a jak rozpisać wzorem a i b ?
12 mar 09:28
s: P(A1 ∩ A2) = P(A) + P(B) − P(An) = 1 + 1 − 1 = 1
dobrze to rozpisałem ?
i tak samo z punktem b ?
12 mar 09:31
MQ: P(D)=0, bo D to negacja A2, a skoro P(A2)=1, to prawdopodobieństwo jego negacji =0.
12 mar 09:45
s: ale dobrze wzorami rozpisałem ?
12 mar 09:51
MQ: Negację tak. To drugie nie.
P(A1 ∩ A2)= P(A1)+P(A2) − P(A1 ∪ A2)
12 mar 09:55
s: ok dzięki
12 mar 10:05