Bogdan:
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| n3 + |
| n2 + |
| n = |
| n(n2 + 3n + 2n) = |
| n(n +1)(n + 2) |
| 6 | | 2 | | 3 | | 6 | | 6 | |
Liczby: n, n + 1, n + 2 są trzema kolejnymi liczbami naturalnymi, wśród nich jest co
najmniej jedna liczba parzysta (a więc dzieli się przez 2) i jedna liczba podzielna przez 3,
czyli iloczyn a = n * (n + 1) * (n + 2) jest liczbą podzielną przez 6, stąd a = 6k, k ∊ N,
| | 1 | | 1 | | 1 | |
zatem |
| n(n +1)(n + 2) = |
| a = |
| * 6k = k ∊ N, co należało udowodnić. |
| | 6 | | 6 | | 6 | |