całka
mateusz: obliczyc calke ∫ sin
7x dx
pomocy
11 mar 23:52
ICSP: podstawienie t = sinx
11 mar 23:54
mateusz: no i wyjdzie 1/8sin8
11 mar 23:58
mateusz: to przeciez zle...
11 mar 23:58
Janek191::
t = sin x
| | dt | | dt | | dt | |
dt = cos x dx ⇒ dx = |
| = |
| = |
| |
| | cos x | | √1 − sin2x | | √1 − t2 | |
więc
| | t7 dt | |
∫ sin7 x dx = ∫ |
| = |
| | √1 − t2 | |
i dalej całkowanie przez części ...
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Najlepiej skorzystać z wzoru
| | sinn −1 x*cos x | | n −1 | |
∫ sinn x dx = − |
| + |
| ∫ sinn −2 x dx |
| | n | | n | |
n − całkowite dodatnie
12 mar 00:34
Mariusz: ICSP jeśli podstawiać to lepiej za cosinus
12 mar 06:47
Mariusz: Skoro już podstawiliście za sinus to podstawienie √1−t2=ut−1
albo za sam pierwiastek powinno dać całkę z funkcji wymiernej
12 mar 07:00
J:
podstawienie: cosx = t lepsze
12 mar 08:07
ICSP: upsss

Przepraszam, oczywiście podstawienie t = cosx. Nie wiem czemu ubzdurałem sobie, że kofunkcją do
sinusa jest sinus
12 mar 10:06
J:
zdarza się
12 mar 10:10
Mariusz: Ten wzorek rekurencyjny też jest niezły bo pozwala przewidzieć postać funkcji pierwotnej
potrzebną do metody współczynników nieoznaczonych
2 maj 21:58
Mila:
∫sinx*sin6x dx=∫sinx*(sin2x)3 dx=∫sinx*(1−cos2x)3 dx=
Teraz podstawienie :
[cosx=t, −sinx dx=dt]
=−∫(1−t2)3 dt = rozwiń wg wzoru i licz
2 maj 22:47
Mariusz: Metodą współczynników nieoznaczonych byłoby
∫sin7(x)dx=A1cos(x)sin6(x)+A2cos(x)sin4(x)+
A3cos(x)sin2(x)+A4cos(x)+B∫dx
Przy nieparzystej potędze podstawienie daje dobre efekty jednak przy parzystych dodatnich już
nie
i wtedy ten wzorek może być przydatny
3 maj 12:25