rysuję ...... chwilkę potrwa....
Parabola zwrócona ramionami do góry
1/warunek : Δ>0 −−− bo dwa miejsca zerowe różne
2/ obydwa miejsca < 6
czyli xw musi leżeć na lewo od 6 => −b2a <6
3/ i f(6) >0 by drugie miejsce zerowe też było < 6
wyznaczając cz. wspólną tych trzech warunków otrzymasz odp do tego zadania.
Δ= k2 +8k2 = 9k2 >0 dla k€R \ {0}
xw= k2 <6 => k <12
i f(6)= 36 −6k −6k2 >0 => k2 +3k −18 <0 Δ1= 81 √Δ1= 9
k1= 3 v k2= −6
to: k€ (−6,3)
wybierając cz. wspólną otrzymamy:
odp: k€{−6,0)U(0,3)
Najprostszy sposób podałam .
A umiesz liczyć deltę

?
Δ= (−k)2 −4*1*(−2k2) = k2 +8k2 = 9k2 ......... jasne? już
| b | b | |||
4. − | < q gdzie − | = xw, to odcięta wierzchołka paraboli | ||
| 2a | 2a |