Kompletnie nie wiem jak zrobic to b
Lidka: Z ośmioosobowej drużyny wybrano do kontroli antydopingowej 2 zawodników a) opisz zbiór zdarzeń
elementarnych dla tego doświadczenia b) oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia że wybrano Adama i
Bartka
11 mar 21:53
panpawel_v2: Ω−wybranie 2 zawodników z 8 do kontroli
A−zostanie wybrany Adam i Bartek
i teraz nie wiem, bo treść zadania jest niekompletna, ale jeśli wszyscy mają różne imiona, to:
|A|=1
11 mar 22:01
Lidkaa: no właśnie miałam problem z wyznaczeniem tego adama i bartka
11 mar 22:03
panpawel_v2: No bo jakby wszyscy mieli na imię Bartek, to co wtedy?
11 mar 22:05
Asia: no właśnie ale niestety miałam takie polecenie i właśnie się troche głowiłam a że byłam chora
to z tej kombinatoryki mam straszne zaległości ale dziękuje
11 mar 22:08
Jacek: Jakby było 7 Bartków, to byśmy mieli {Bartek1, Bartek2, Bartek3,....,Adam}, a wybranie Bartka i
Adama to byłyby wszystkie kombinacje z jednym z Bartków i Adamem. Załóżcie, że Bartek to tak
| | 7 | | 1 | |
jak w talii kart as, a asów są 4, serce, pik etc. |A|=7. Wówczas P(A)= |
| = |
| . |
| | 28 | | 4 | |
11 mar 23:38