Rachunek różniczkowy, równanie z parametrem
Wojtek: Wyznacz najmniejszą wartość jaką może przyjąc suma odwrotności pierwiastków równania:
x
2−8x+k
2+4=0
Dzięki za pomoc
11 mar 21:42
jakubs: Może sam coś ?
11 mar 21:47
Wojtek: Już zrobiłem całe, jeśli kogoś by to interesowało.
Należy policzyć deltę:
Δ= 64 − 4k2−16>0
Δ= −4k2−48 >0
4k2<48
k< √12
k> √12
Następnie z wzorów vieta należy wyznaczyć:
wzór na sumę odwrotności −b/c
To daje −8x/k2+4
obliczamy pochodną i podstawiamy pochodną oraz wartości skrajne przedziału naszej funkcji i
otrzymujemy wynik 1/2.
11 mar 22:02