oblicz pochodna
lili: f(x)= 1/x − 1/x2 − 1/x3
ile wyniesie z tego pochodna?... liczyc to z wzoru na iloraz, czy mozna zapisac to jako x−1
itd? bo liczac z wzoru na iloraz wychodzi mi inny wynik niz drugim sposobem
11 mar 21:13
Benny: | | −1 | | 2 | | 3 | |
f'(x)= |
| + |
| + |
| |
| | x2 | | x3 | | x4 | |
11 mar 21:24
ja: czy moge to wtedy sprowadzic do wspolnego mianownika? czyli −x2+2x+3x4 ?
13 mar 10:03
J:
tak
13 mar 10:11
5-latek: | | 1 | |
Benny zle masz np |
| to z pochodnej ilorazu mamsz miec w mianowniku x4 a Ty masz x3 |
| | x2 | |
post 21:13 mozesz to sprowadzic do wspolnego mianownika i potem policzyc z pochodnej ilorazu
13 mar 10:15
J:
| | 1 | |
Cześć  .. niestety nie masz racji ... policz jeszcze raz pochodną z y = − |
| |
| | x2 | |
13 mar 10:17
J:
| | 0 − (−1)*2x | | 2 | |
Ze wzoru na pochodną ilorazu: y' = |
| = |
| |
| | x4 | | x3 | |
| | 1 | | 2 | |
lub: − |
| = − x−2 , teraz: y' = (−1)*(−2)*x−2 −1 = 2*x−3 = |
| |
| | x2 | | x3 | |
13 mar 10:23
5-latek: Racja −skroci sie (nie wzialem tego pod uwage
13 mar 14:29
Benny: A już się martwiłem, że prostej pochodnej nie potrafię liczyć
13 mar 14:37
5-latek: Jestem chory −wybieralem sie wlasnie wtedy do lekarza (moze przez to ?
13 mar 14:40