Z GÓRY BARDZO DZIĘKUJE
ADII: Proszę o pomoc przy tych zadaniach, nie mam pojęcia jak się za nie zabrać
ZAD 1 ROZWIĄŻ NIERÓWNOŚĆ
√5(X+5)>5(2+X)+3√5 PODAJ NAJWIĘKSZĄ LICZBĘ CAŁKOWITĄ SPEŁNIAJĄCĄ TĘ NIERÓWNOŚĆ
ZAD 2 WYZNACZ a i b oraz c wiedząc ,że
W(x)=x4+1/3x3−ax2−bx+c
W(−1)=9 , W(0)=−3 , W (3)=6
11 mar 20:52
yolex: x√5+5√5>10+5x+3√5
po przeniesieniu i wyłączeniu x przed nawias x(√5−5)>10−2√5
x(√5−5)>−2(−5+√5)
dzielisz przez to, co w nawiasie (jest ujemne) i masz x<−2
Największa całkowita to −3
12 mar 00:56
yolex: 2.
podstaw za x; −1 a za w(x): 9. Analogicznie za x zero a za w(x) −3 (stąd dostaniesz c=−3) i
za x trójke
a za w(x) szóstkę. Dostaniesz układ równań (trzech, ale drugie to c=−3). Rozwiąż go i masz z
głowy.
12 mar 01:00