Rozwiąż równanie
bols: Rozwiąż równanie
Jak się za takie zadanie zabrać?
11 mar 20:51
J:
1) założenia
2) wspólny mianownik i pomnóż na krzyź
11 mar 20:52
bols: | | 2 | | 3 | |
Czy mam przenieść na jedną stronę? Czyli wyjdzie np. |
| − |
| − 1 = 0 ? Wspólny |
| | x+2 | | x+1 | |
mianownik to będzie x+4? (tak wiem pewnie źle)
11 mar 20:55
Janek191::
x ≠ − 2 i x ≠ − 1
| 3x*( x + 2) − 2*( x + 1) | |
| = − 1 / ( x + 1)*( x + 2) |
| (x + 1)*(x + 2) | |
3 x
2 + 6 x − 2 x − 2 = −(x + 1)*(x +2)
3 x
2 + 4 x − 2 = −( x
2 + 2 x + x + 2)
3 x
2 + 4 x − 2 = − x
2 − 3 x − 2
4 x
2 + 7 x = 0
x*( 4 x + 7) = 0
x = 0 lub 4 x = − 7
=================
12 mar 11:26