Proszę o pomoc przy tych zadaniach, nie mam pojęcia jak się za nie zabrać
ADII: Z GÓRY BARDZO DZIĘKUJE
ZAD 1 ROZWIĄŻ NIERÓWNOŚĆ
√5(X+5)>5(2+X)+3√5 PODAJ NAJWIĘKSZĄ LICZBĘ CAŁKOWITĄ SPEŁNIAJĄCĄ TĘ NIERÓWNOŚĆ
ZAD 2 WYZNACZ a i b oraz c wiedząc ,że
W(x)=x4+1/3x3−ax2−bx+c
W(−1)=9 , W(0)=−3 , W (3)=6
11 mar 20:38
Janek191::
z.1
√5( x + 5) > 5 ( 2 + x) + 3
√5
√5 x + 5
√5 > 10 + 5 x + 3
√5
√5 x − 5 x > 10 − 2
√5
(
√5 − 5) x > 10 − 2
√5 / : (
√5 − 5)
| | 2*( 5 − √ 5) | |
x < |
| |
| | − ( 5 − √ 5) | |
x < − 2
=====
x = − 3 − największa całkowita
12 mar 01:00
Janek191::
z.2
W(−1) = 9
więc
| | 1 | | 1 | |
1 − |
| − a + b + c = 9 ⇒ − |
| − a + b + c = 8 |
| | 3 | | 3 | |
W( 0) = − 3
więc
c = − 3
======
W(3) = 6
więc
81 + 9 − 9 a − 3 b + c = 6
Po podstawieniu ( − 3) za c otrzymamy układ
| | 1 | |
− |
| − a + b − 3 = 8 / * 3 |
| | 3 | |
90 − 9 a − 3 b − 3 = 6 / : 3
−−−−−−−
− 1 − 3 a + 3 b − 9 = 24
30 − 3a − b − 1 = 2
−−−−−−−−
− 3 a + 3 b = 34
− 3 a − b = − 27 ⇒ 3 a = 27 − b
−−−−−−−−−−−− odejmujemy stronami
4 b = 61 / : 4
================
3 a = 27 − 15,25 = 11,75 / : 3
===========
12 mar 01:24