Qulka
jakubs: Qulka fizyka. Pomożesz ?
11 mar 20:31
Qulka: jak trzeba
11 mar 23:00
11 mar 23:05
Qulka:
11 mar 23:18
jakubs:
11 mar 23:18
11 mar 23:31
Qulka: takie zadanka lubię
11 mar 23:31
jakubs: Zazdroszczę, mi bardzo ciężko wchodzi ta fizyka, szczególnie ruch po okręgu i te magiczne
współrzędne biegunowe.
11 mar 23:49
jakubs: Może Pani podać z jakiej to książki ?
11 mar 23:52
Qulka: współrzędne biegunowe to inny zapis tylko

zamiast podawać x,y podajesz kąt i promień
11 mar 23:52
Qulka: K.Jezierski B. Kołodka K.Sierański Fizyka Zadania z rozwiązaniami (żółta okładka)
wzory i prawa z objaśnieniami to pozostałe 3 tomiki (zielona,niebieska ,czerwona)
11 mar 23:55
jakubs: Dziękuję, kontynuuje analizę, jak czegoś nie będę rozumiał to napiszę.
11 mar 23:55
Qulka:

zamiast mówić punkt P ma współrzędne (3,4) można podać ma współrzędne biegunowe (5,53°)
11 mar 23:57
Qulka: w biegunowych potrzebujesz tylko punkt (0,0) i kierunek osi x
a w zwykłym kartezjańskim 2 osie prostopadłe
11 mar 23:59
jakubs: Ok, wydaje mi się że rozumiem
12 mar 00:00
Qulka:

bo podajesz promień od (0,0) i kąt pod jakim jest od osi
12 mar 00:03
jakubs:

Przejście z biegunowego na kartezjański to :
x=r*cosφ
y=r*sinφ
tak?
12 mar 00:08
Qulka: tak
12 mar 00:09
Qulka: bo cosφ= x/r
12 mar 00:10
jakubs: Jeszcze kolejne magiczne słowo "składowa transwersala", mogłabyś mi to jakoś rozjaśnić ?
12 mar 00:28
Qulka: inaczej wzdłuż kąta

tak jak radialna to wzdłuż promienia
12 mar 00:37
Qulka: masz tam na drugim rysunku na pierwszej kartce ar (do środka, jak po promieniu) oraz aφ (po
kresce, jakby w kierunku kąta)
12 mar 00:40
jakubs: okej chyba rozumiem
12 mar 00:44
jakubs: Przebrnąłem przez całe zadanko, uffff

Uciekam spać, rano idę do lekarza, bo nadal ze mną nie jest zbyt dobrze.
Wieczorkiem znowu będę robił zadanka, więc pewnie będę pisał.
Dobranoc i dziękujęęę za pomoc
12 mar 00:59
12 mar 21:09
jakubs: Quuulka gdzie jesteś?
12 mar 22:16
bezendu:
w objęciach morfeusza
12 mar 22:19
Qulka: właśnie wróciłam do domu i ogarniam się

ale komp włączyłam najpierw
12 mar 22:29
jakubs: Jak się ogarniesz, to baaaaardzo bym prosił o pomoc.
Wyznaczyłem a) w 21:09
| | cφ | |
b) podobnie jak wczoraj r= |
| |
| | b | |
V=
√c2+b2r2
Dalej nie rozumiem dlaczego przyspieszenie jest liczone z tych dziwnych wzorów ?
http://scr.hu/10cn/e34i1 chodzi o to zadanko 23 bo jest podobne do mojego.
12 mar 22:34
Qulka: a masz tom zielony?
12 mar 22:48
jakubs: Te zadanka są od prowadzącego.
12 mar 22:49
Qulka: ale tej książki co wczoraj pisałam
12 mar 22:52
jakubs:
ar=0−r*b2*r2=−b2*r3
aφ=2*a*b*r
12 mar 23:17
Qulka: zamiast r wstawiaj wszędzie c•t
12 mar 23:25
Qulka:
ar=0−b2ct
aφ=2bc+ct•0=2bc
12 mar 23:29
jakubs: Okej, a tak to poprawnie ?
12 mar 23:29
Qulka: nie wiem skąd Ci się tam r
3 urodziło i a
12 mar 23:30
Qulka: a w prędkościach poprawnie jak zamienisz r
12 mar 23:30
jakubs: źle przepisałem, ale teraz to już się pogubiłem

zgodnie ze wzorem:
OK ?
12 mar 23:34
Qulka: tak
12 mar 23:35
jakubs: No to liczę :
a
r=0−r*b
2=b
2*c*t
a
φ=2c*b+r*0=2bc
No i teraz wychodzi jak u Ciebie
12 mar 23:37
jakubs: Tam minusa zjadłem w ar po drugim =.
12 mar 23:38
Qulka:
12 mar 23:39
12 mar 23:52
Qulka: wyciągnij c spod pierwiastka i skróć
12 mar 23:59
jakubs: Nie chciałem skracać, abyś mogła zobaczyć czy ok
13 mar 00:02
jakubs: bez obliczania tego
13 mar 00:02
13 mar 00:09
Qulka: 
ja od razu wyciągnęłam i się zastanawiałam skąd Ci się to c
2 na górze tam wzięło
13 mar 00:10
Qulka: to jest dokładnie 23
13 mar 00:10
jakubs: Nie będę patrzył, póki co spróbuję sam, jak nie, to wtedy zaglądnę

Zacznę od V.
| | dφ | | c | | bc | |
Vφ=r* |
| =b*t*(− |
| ) = − |
| |
| | dt | | t2 | | t | |
| | b2c2 | |
Wartość prędkości: V=√Vr2+Vφ2 = √b2+ |
| <− wszystko pod pierwiastkiem |
| | t2 | |
13 mar 00:16
Qulka: oki

będzie mi łatwiej sprawdzać
13 mar 00:17
Qulka: wyciągaj od razu stałą spod pierwiastka ..ładniej wygląda

ale wszystko OK
13 mar 00:18
jakubs: Teraz a, czyli poziom wyżej
| | d2r | | dφ | | b2c2 | | b3c2 | |
ar= |
| − r( |
| )2 = 0 − b*t* |
| = − |
| |
| | dt2 | | dt | | t2 | | t | |
| | dr | | dφ | | d2φ | | b2c | | b*c | | b2c | |
aφ=2 |
| * |
| +r |
| = −2 |
| + b*t * |
| = −2 |
| + |
| | dt | | dt | | dt2 | | t | | t2 | | t | |
| | b4c4 | | b4c2 | |
Wartość przyśpieszenia a=√ar2+aφ2 = √ |
| + |
| <− wszystko pod |
| | t2 | | t2 | |
pierwiastkiem
13 mar 00:23
jakubs: Aj no tak, ale to kosmetyka, najważniejsze żebym to umiał zrobić
13 mar 00:24
Qulka: aφ do poprawki
13 mar 00:26
Qulka: w dφ/dt chyba nie to wstawiłeś
13 mar 00:27
jakubs: Tak

, za szybko chciałem ehh już poprawiam
13 mar 00:27
jakubs: | | c | | 2c | | 2bc | | 2bc | |
aφ=2*b*(− |
| )+b*t*( |
| ) = − |
| + |
| |
| | t2 | | t4 | | t2 | | t3 | |
13 mar 00:30
jakubs: I jak, poprawnie ?
13 mar 00:48
Qulka: niee w drugim nawiasie błąd..to ma być druga pochodne a nie potęga
13 mar 00:51
13 mar 00:52
jakubs: Wydawało mi się, że policzyłem pochodną
13 mar 00:53
13 mar 00:53
Qulka: wydawało mi sie że −2−1 to jakieś −3
13 mar 00:54
Qulka: i będzie dobrze

bo się skróci i wyjdzie 0
13 mar 00:54
jakubs: Racja, co ja tam napisałem, przecież t
3 powinno być. Nie myślę już
13 mar 00:58
Qulka: dobrze jest

każdemu się zdarza

ale wiesz co robisz to jest już OK
13 mar 00:59
jakubs: Suuper, dziękujęę, jesteś jedyna moją nadzieją na zdanie fizyki
13 mar 01:02
Qulka: 
oj tam..ja mam tylko jedną właściwą książkę
13 mar 01:05
jakubs: ale jaką wiedzę i umysł
13 mar 01:06
13 mar 01:08
Qulka: obrazek ładny
13 mar 01:25
jakubs: Chyba dzieło Pana Doktora

Jakaś wskazóweczka ?
Bo tych wzorków nie potrafię wykorzystać, bo nie mam "t"
13 mar 01:29
13 mar 01:30
Qulka: znalazłeś t
13 mar 01:36
jakubs: Równanie parametryczne tak ? Tylko jak to uzyskać ?
13 mar 01:37
Qulka: mam szukać ? nie mogłeś po prostu wiedzieć
13 mar 01:41
jakubs: No właśnie w tym może być problem, że pan doktor będzie chciał wiedzieć skąd to wiem
13 mar 01:42
13 mar 01:46
Qulka: powiesz że wklepałeś w gogle
13 mar 01:49
jakubs: Z 3 linku wszystko da radę ogarnąć

Teraz pomyśleć i zapisać..
13 mar 01:50
Qulka: tam robili w drugą stronę

ale można wykorzystać
13 mar 01:52
jakubs: Z biegunowego na kartezjański:
x=r*cosφ
y=r*sinφ
mam podane w zadaniu r= k(1+cosφ)
zatem:
x(t)=k(1+cost)*cost
y(t)=k(1+cost)*sint
Chyba OK ?
13 mar 01:56
Qulka: wygląda sensownie
13 mar 02:02
jakubs: Tyle, że teraz jesteśmy w kartezjańskim, a ja mam znaleźć składową radialną i transwersalną.
Nie wiem
13 mar 02:15
jakubs: no nie wiem czy taki zapis miałby sens, że w biegunowym:
r=k(1+cost)
φ=t
13 mar 02:19
jakubs: idę spać, bo o 8 rano mam zajęcia, dziękuję za dzisiejszą pomoc
13 mar 02:22
Qulka: to nie szukać ? czy jeszcze zajrzysz
13 mar 02:30
jakubs: oczywiście, że zajrzę, ale rano teraz odpadam idę spać.
dobranoc i jeszcze raz dziękuję
13 mar 02:34
Qulka: w sumie to wygląda sensownie..poprzednio też miałeś jakieś stałe • t

więc to to samo
13 mar 02:34
Qulka: tylko teraz masz φ=1t

zamiast bt
13 mar 02:35
jakubs: czyli poprawnie tak ?
13 mar 02:36
Qulka: tak
13 mar 02:37
jakubs: WOW, jestem z siebie dumny

Dziękuję
13 mar 02:38
jakubs: Teraz czas na

.
13 mar 02:41
13 mar 02:44
jakubs: Quleczko jesteś ?
14 mar 22:04
kyrtap: też na nią czekam
14 mar 22:07
jakubs: Hehe
14 mar 22:08
kyrtap: wyzdrowiał trochę ?
14 mar 22:10
jakubs: Niezbyt, w poniedziałek znowu lekarz i pewnie antybiotyk
14 mar 22:12
kyrtap:
14 mar 22:12
jakubs: Bywa
14 mar 22:17
Qulka: dotarłam

świętowałam dzień Pi
14 mar 23:34
Braun:
Idziemy πć ?
14 mar 23:36
Qulka: teraz już mogę bo przy autku to tylko πz
2 dla a=1
14 mar 23:38
Braun:
Muszę zacząć tę pochodne cząstkowe, ale najpierw trzeba ''dotlenić płuca''. Masz czas do 03:00
?
14 mar 23:41
Qulka: jeśli wytrwam to będę
14 mar 23:42
Braun:
Wypalę i założę nowy temat.
14 mar 23:43
jakubs: http://zapodaj.net/8c5d2544866a7.jpg.html
i tak
s=4m <− dlugosc tej rowni
a=g(sinα−μcosα)
teraz droga:
4=0,5+1,4t
2
t=1,04
V
k(u podstawy)=V
0+a*t
V
k=0,5+2,8*1,04=3,4 m/s
OK?
dalej nie wiem jak to policzyć
14 mar 23:52
Qulka: ok

dalej albo z kinematyki albo z dynamiki
| | Δv | |
μg= |
| liczysz czas ruchu i potem drogę |
| | t | |
albo że
14 mar 23:59
jakubs: Dlaczego tam jest S po prawej ? nie powinno być H ?
15 mar 00:02
Qulka: to już droga na płaskim więc tam nie ma H i prędkość to ta co ją na dole wyliczyłeś
15 mar 00:04
Qulka: a ten wzór co napisałam to że Ek = W
15 mar 00:20
jakubs: Myślałem, że z zasady zachowania energii, czyli zamiana E
p na E
k, teraz tego nie czaje
zbytnio
15 mar 00:20
Qulka: zasada zachowania energii obowiązuje zawsze

więc tu energia kinetyczna poszła na pracę sił
tarcia
turlał się z rozpędu tak daleko aż tarcie go wyhamowało
15 mar 00:23
jakubs: Yhym okej, muszę to przyjąć do wiadomości.
15 mar 00:31
15 mar 00:44
jakubs: Jakaś wskazówka ?
wiem tyle:
m
k=masa 1/4 dl. sznura
m
k*g=...
15 mar 00:49
jakubs: tam po = mcalkowita* jakaś zmiana ?
15 mar 00:50
Qulka: tam będzie zmienne przyśpieszenie bo ciągnie coraz więcej sznura
15 mar 01:05
jakubs: czyli druga pochodna długości po czasie ?
15 mar 01:06
15 mar 01:07
jakubs: Nie wiem, nie rozumiem, próbowałem to scałkować 2 razy ale nic. W dodatku nie widzę tego h?
czym to jest ?
15 mar 01:51
Qulka: tą częścią sznura która wisi za stołem
15 mar 01:55
jakubs: Teraz to całkowanie....
Co robię źle ?
15 mar 02:00
Qulka: nie dopisujesz stałej
15 mar 02:04
Qulka: mh jest zależne od czasu
15 mar 02:04
jakubs: Czyli źle rozumiem... jeszcze raz
15 mar 02:05
Qulka: podziel zmienne
15 mar 02:05
jakubs: | d2h | | 1 | | g | |
| * |
| = |
| teraz 1 całka |
| dt2 | | mh | | m | |
15 mar 02:08
15 mar 02:09
15 mar 02:11
jakubs: O masakra

Teraz jak to całkować ?
Kocham te studia, r. różniczkowe na 3 sem. a na fizyce trzeba umieć....
15 mar 02:13
Qulka: pojedyncze by mi wyszło..a z podwójnej nie chce
15 mar 02:23
jakubs: O w mordę jeża to mamy problem
15 mar 02:24
15 mar 02:33
15 mar 02:35
jakubs: Dalej nie wiem jak to r. różniczkowe ruszyc
15 mar 02:40
jakubs:
...
15 mar 02:47
Qulka: po drodze było jeszcze dodanie stałej raz (ale z warunków zadania jest 0

) i teraz plus
stała drugi raz
15 mar 02:54
jakubs: Poddaje się. nie wiem .
W piątek kolokwium, będzie źle
15 mar 02:56
Qulka: bo to podwójne
15 mar 02:57
Qulka: ale już prawie masz

t=
√l/g (2h(lnh−1)+C
15 mar 03:02
jakubs: Idę spać, nic nie wymyśle.
Dziękuję za pomoc.
Dobranoc
15 mar 03:02
jakubs: No ale jak to się ma do odpowiedzi? Ja tego nie widzę.
15 mar 03:03
Qulka: tylko w tych logarytmach nie tak

dobra..pomyślę nad tym jutro czy się da uprościć to co masz w linkach
15 mar 03:04
jakubs: Ok, dziękuję
15 mar 03:05
daras: @
jakubs to w Suchej jest wyższa uczelnia? joke

a poważniej to każdy student powinien odwiedzić bibliotekę, jeśli w Suchej jej nie ma albo
podręczników za mało to istnieje przecież internet: na chomiku poszukaj Jezierskiego Kołodko,
tak jak radziła ci
Qulka a z podręczników polecam wielotomowego Wróblewskiego,
Zakrzewskiego − Podstawy fizyki, to taki polski Resnick, Halliday. W pierwszym tomie
znajdziesz wyjaśnienia jak układać i rozwiązywać r−nia ruchu w układach takim czy śmakim.
A jeżeli masz trudności z rozwiązywanie r−ń różniczkowy, bez których na fizyce się nie
obejdzie (skończył się czas szkoły średniej i ruchów jednostajnie zmiennych) oraz całek, to
musisz postudiować Analizę matematyczną Krysickiego−Włodarskiego.
Niestety musisz wykonać własną pracę u podstaw a nie wpisywać każde zadanie tutaj i czekać na
rozwiązanie od A do Zet, z którego , za przeproszeniem niewiele będziesz kumał, bo nie
zrobiłeś progresu. A tak na marginesie to nie ma takiego zwyczaju na uczelni w Suchej jak
konsultacje? albo zwyczaju zadawania pytań wykładowcom i ćwiczeniowcom ?

powodzenia w zdobywaniu Mont Everestu wiedzy
15 mar 08:52
jakubs: Jakbyś się przyglądnął, to nikt(a raczej Qulka) nie daje mi gotowego rozwiązania. Sporą
cześć rozwiązuję sam, jak czegoś nie rozumiem to pytam. Rozwiązania swoje daje, żeby się
upewnić.
Jezierskiego mam.
15 mar 11:18
Odpowiedzi na debilne pytania: no to czego ci jeszcze brakuje ?
19 mar 11:17