Stereometria
Matt: Ściana bocza ostrosłupa prawidłowego czworokątnego jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod
| | 343 | |
kątem 45. Objętoć jest równa |
| .Wyznacz Pc |
| | 6 | |
11 mar 20:16
J:
| | a | |
zauważ,że wysokość bryły jest połową krawędzi podstawy: H = |
| , |
| | 2 | |
oblicz a , potem wysokość ściany bocznej h = a
√2
11 mar 20:22
Matt: A niby jak mam obliczyć krawędź podstawy ?
11 mar 20:28
kolorowy: V=1/3 Pp*H
Pp=a2
V=1/3 * a2 * a/2
podstawiasz daną z zadania i liczysz
11 mar 20:29
Eta:
H=a
hb=a
√2 |AB|=2a
| | 1 | | 4 | | 343 | | 7 | |
V= |
| 4a2*a= |
| a3= |
| ⇒ a= |
| |
| | 3 | | 3 | | 6 | | 2 | |
| | 1 | |
Pc= 2*4a2+4* |
| *2a*a√2=............ |
| | 2 | |
11 mar 20:33
Matt: Dzienna wielka !
11 mar 20:47
Eta:
11 mar 20:52