Kąt pomiędzy dwiema płaszczyznami
wojtec: Wyliczyć kąt pomiędzy poniższymi płaszczyznami.
x=1−t+s
π
1: y=6+2t+s , t,s∊|R
z=7+s
x=3+β
π
2: y=4+α , α,β∊|R
z=5−3α−2β
Z góry dzięki
AS: Najpierw sprowadź płaszczyzny do postaci A*x + B*y + C*z + D = 0
Podaję sposób dla pierwszej płaszczyzny
Z równania z = 7 + s obliczam s = z − 7
Wstawiam do drugiego
| | y + 1 − z | |
y = 6 + 2*t + z − 7 => y = −1 + 2*t + z stąd t = |
| |
| | 2 | |
Znalezione t i s podstawiam do pierwszego
| | y + 1 − z | |
x = 1 − |
| + z − 7 co po uporządkowaniu daje |
| | 2 | |
2*x + y − 3*x + 13 = 0
Podobnie postępujemy z drugą płaszczyzną i potem
do gotowego wzoru na cos (fi)