kombinatoryka
Kaja: Ile jest liczb ośmiocyfrowych, których iloczyn wynosi 24?
proszę o pomoc w rozpisaniu, sam wynik będzie mało przydatny
11 mar 19:52
PW: Naprawdę o to pytasz, co napisałeś?
11 mar 20:32
Jacek: Masz na myśli PW, że to jest na tyle proste, że nie powinniśmy pomagać?
11 mar 20:49
Jacek: Skoro masz iloczyn równy sumie ≠ 0, to 0 odpada ze zbioru cyfr dostępnych.
Jakie mamy możliwości:
Sześć 1 oraz po jednej 3 i 8 w dowolnej kolejności
Sześć 1 oraz po jednej 4 i 6 w dowolnej kolejności
Pięć 1 oraz dwie 2 i jedna 6 w dowolnej kolejności
Pięć 1 oraz po jednej 2, 3, 4 w dowolnej kolejności
Cztery 1 oraz trzy 2 i jedna 3 w dowolnej kolejności
11 mar 20:57
Jacek: Sześć 1 oraz po jednej 3 i 8 w dowolnej kolejności:
| | | | | |
*1* | *1* | *1=56 wariacji, czyli twoich liczb |
| | | |
Sześć 1 oraz po jednej 4 i 6 w dowolnej kolejności
Pięć 1 oraz dwie 2 i jedna 6 w dowolnej kolejności
Pięć 1 oraz po jednej 2, 3, 4 w dowolnej kolejności
Cztery 1 oraz trzy 2 i jedna 3 w dowolnej kolejności
Razem:
56+56+138+336+280=866
Masz może
Kaja odpowiedź?
11 mar 21:08
Mila:
Ile jest liczb ośmiocyfrowych takich,
że iloczyn cyfr w ich zapisie dziesiętnym jest równy 24?
896 liczb.
11 mar 22:15
Mila:
Masz jeden błąd:
22611111
11 mar 22:54
Jacek: | | | |
A to akurat dobra uwaga z zapisem 10−wym, dzięki Mila. A co do | to racja = 28. |
| | |
11 mar 23:00