Rozłoż na czynniki
Adrian: a3 + b3 +c3 − 3abc
Jak to zrobić ?
11 mar 19:44
Benny: Kurczę zastanowiło mnie to zadanko, dołączam się do pytania
11 mar 20:37
panpawel_v2: chcesz sposób, czy wzór
11 mar 20:43
Eta:
...= (a+b+c)(a2+b2+c2−ab−ac−bc)
11 mar 20:46
Dziadek Mróz:
Trzy możliwe rozkłady:
a(a2 − 3bc) + b3 + c3
a3 + b(b2 − 3ac) + c3
a3 + b3 + c(c2 − 3ab)
11 mar 20:48
ICSP: Wystarczy rozważyć wielomian w(x) = (x − a)(x − b)(x − c)
11 mar 20:50
Benny: (a+b+c)(a2+b2+c2−ab−ac−bc) to z jakiegoś wzoru?
11 mar 20:54
panpawel_v2: dobra, to dam sposób:
Weźmy sobie wielomian W(x)=x3+αx2+βx+γ którego pierwiastkami są a,b,c
Wówczas:
W(a)=0
W(b)=0
W(c)=0
Dodajmy sobie to stronami
W(a)+W(b)+W(c)=0
⇔a3+αa2+βa+γ+b3+βb2+βb+γ+c3+αc2+βc+γ=0
⇔a3+b3+c3−3abc=−α(a2+b2+c2)−β(a+b+c)
i teraz podstawiamy z Viete`a za α=−(a+b+c), β=ab+bc+ca
i mamy,że
a3+b3+c3−3abc=(a+b+c)(a2+b2+c2)−(ab+bc+ca)(a+b+c)
⇔a3+b3+c3−3abc=(a+b+c)(a2+b2+c2−ab−bc−ca)
11 mar 20:54
panpawel_v2: @ICSP
11 mar 20:54
ICSP: 
Łatwy sposób wyrażenia a
3 + b
3 + c
3 przed podstawowe wielomiany symetryczne

Trzeba go znać
11 mar 20:57
Benny: Wielomiany symetryczne? Pierwszy raz słyszę
11 mar 21:02