styczna do wykresów
Razor3: znaleźć równanie stycznej do wykresów f(x)=x2+1 i g(x)=(x−1)2−1.
Pomoże ktoś, bo mi wychodzą bzdury. P1(x1,x12+1) P2(x2,(x2−1)2−1)
f'=2x g'=2x−2 f'(x1)=2x1 g'(x2)=2x2−2
y−x12−1=2x1(x−x1)
y−(x2−1)2+1=(2x2−2)(x−x2)
z tego wychodzi mi y=−2xx1+3x12+1 i y=x(2x2−2)−x22. Odpowiednie współczynniki muszą byc
równe, więc −2x1=2x2−2 i 3x12+1=−x22 ale z tego delta wychodzi mi ujemna POMOCY!
11 mar 19:25
Tadeusz:
11 mar 19:36
Razor3: dzięki
11 mar 20:24
J:
to tylko ilustracja, trzeba to równanie wyznaczyć algebraicznie
11 mar 20:26
Razor3: wiem
11 mar 20:48