wyrażenia algebraiczne
wiki99: (x−4)−(x−3)(x+3)+2(x+5)+5x do prostszej postaci oblicz wartość liczbową dla x= −1
11 mar 19:13
wiki99:
11 mar 19:16
J:
podstaw: x = −1 i licz
11 mar 19:19
wiki99: właśnie mam pustkę nic mi nie wychodzi
11 mar 19:21
J:
co oznacz kreska za pierwszym nawiasem ?
11 mar 19:24
wiki99: minus
11 mar 19:29
J:
= (x−4) − (x2 −9) +2(x+5) + 5x = − 5 − (1 − 9) +2*4 − 5 = − 5 − (−8) + 8 − 5
= −5 + 8 +8 − 5 = 16 − 10 = 6
11 mar 19:34
wiki99: bardzo dziękuję pomocna dłoń z Ciebie
11 mar 19:36