Kąt alfa w równoległoboku
martynka21: Kąt ostry równoległoboku ma miarę α. Odległość punktu przecięcia przekątnych od boków wynoszą m
i n. Wyznacz pole równoległoboku i długości przekątnych.
Nie bardzo wiem jak to zrobić, stosując twierdzenie cosinusów.
11 mar 19:02
Eta:

|DE|=2m i |BF|=2n
| | 2n | | 2n | |
i |
| = sinα ⇒ a= |
| |
| | a | | sinα | |
| | 2n*2m | | 4mn | |
P= a*2m= |
| = |
| |
| | sinα | | sinα | |
|DB|=e i |AC|=f
z tw. kosinusów
e
2= a
2+b
2−2ab*cosα =........
f
2= a
2+b
2−2ab*cos(180
o−α)=a
2+b
2+2ab*cosα=........
dokończ...
11 mar 20:20