Monotoniczność funkcji różniczkowej
ninaxx: Proszę o pomoc przy tych zadaniach, siedzę i nie mam pojęcia jak sie za nie zabrać:
1. Funkcja f każdej wartości parametru , dla której równanie (m+2)
2 x
2 + 6(m+2)x +m
2=0
posiada dwa różne pierwiastki przyporządkowuje iloczyn tych pierwiastków. Wyznacz dziedzinę
funkcji i zbadaj jej monotoniczność.
| | 1−x1 | |
2. Znajdź wzór, wyznacz dziedzinę i zbadaj monotoniczność funkcji f(m)= |
| + |
| | 1+x2 | |
| | 1−x2 | |
|
| , gdzie x1, x2 są różnymi pierwiastkami równania 4x2−8x+m2−21=0 |
| | 1+x1 | |
11 mar 18:57
pigor: ...,
| | c | | m2 | |
1) szukam funkcji f danej wzorem f(m) =x1x2= |
| = |
| |
| | a | | (m+2)2 | |
i jej dziedziną, czyli
Df jest zbiór wartości m takich, że
a≠0 i Δ >0 ⇔ m+2≠0 i 36(m+2)
2−4(m+2)
2*m
2 >0 /:4 ⇔
⇔ m≠ −2 i (m+2)
2(9−m
2) >0 ⇔ m≠ −2 i 9−m
2 >0 ⇔
⇔ m≠ −2 i |m|< 3 ⇔ −3< m < 3 i m≠ −2 ⇒
Df = (−3;−2)U(−2;3),
no to dziedzinę już masz to może dalej sam(a) zbadaj znak pochodnej
f, to odpowiesz na pytanie o jej monotoniczności w tej dziedzinie ...

−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
11 mar 19:27
pigor: ...,
| | 1−x1 | | 1−x2 | |
2) f(m)= |
| + |
| = |
| | 1+x2 | | 1+x1 | |
| | 1−x21+1−x22 | | 2−(x2+x22) | |
= |
| = |
| = |
| | (1+x2)(1+x1) | | (1+x2)(1+x1) | |
| | 2−((x1+x2)2−2x1x2) | |
= |
| = |
| | 1+x1+x2+x1x2 | |
| | 2−(x1+x2)2+2x1x2) | |
= |
| , gdzie z danego równania |
| | 1+(x1+x2)+x1x2 | |
4x
2−8x+m
2−21=0 i wzorów Viete'a :x
1+x
2=2 i x
1x
2=
14(m
2−21),
| | 2−4+12(m2−21) | |
czylif(m) = |
| = |
| | 1+2+ 14(m2−21) | |
| | −2+12(m2−21) | | −8+2m2−42 | |
= |
| = |
| , czyli |
| | 3+ 14(m2−21) | | 12+ m2−21 | |
| | 2(m2−25) | |
f(m)= |
| i dziedzina Df : m2−9≠0 i Δ=82−16(m2−21) >0 ⇔ |
| | m2−9 | |
⇔ |m|≠3 i 4−m
2+21 >0 ⇔ m≠±3 i m
2< 25 ⇔ [n[m≠ −3 i m≠3 i −5< m < 5 ⇔
⇔
Df = (−5;−3) U (−3;3) U (3;5) i dalej jak w zad. 1), bo ja już mam dość ...
11 mar 20:03
ninaxx: Dziękuję bardzo
11 mar 20:34