Oblicz x (logarytmy)
zz: Hej, może mi ktoś pomóc, to jest druga lekcja z logarytmów, nie mam przy sobie książki z
odpowiedziami.
Oblicz x:
xlg x = x3/100
Jak to obliczyć?
Na co przekształcić xlg x ?
11 mar 18:46
PW: Obliczyć logarytmy obu stron równania:
Korzystamy z twierdzenia o logarytmie potęgi (po lewej i po prawej stronie, dodatkowo po prawej
z twierdzenia o logarytmie ilorazu):
lgx(lgx) = 3lgx − 2lg10
(lgx)
2 − 3lgx + 2 = 0,
dalej równanie kwadratowe dla "cegiełki" lgx. Założenia dla liczby x − na początku rozwiązania,
teraz przydadzą się do weryfikacji wyliczonych kandydatek na rozwiązanie równania.
11 mar 18:56
Janek191::
| | x3 | |
log ( x log x) = log |
| |
| | 100 | |
Odp. x = 10 lub x = 100
11 mar 18:58
pigor: ..., zapewne masz definicję i działania na logarytmach
w zeszycie, no to logarytmując obustronnie dane równanie :
xlgx = 1100x3 i x>0 ⇒ lgx
lgx = lg
1100+lg x
3 ⇔
⇔ lgx* lgx = lg10
−2+3lgx ⇔ lg
2x−3lgx = −2lg10 ⇔
⇔ lg
2x−3lgx+2= 0 ⇔ lgx=2 v lgx=1 ⇔ x=10
2 v x=10
1 ⇔
⇔
x=100 v x=10 ⇔
x∊{100, 10}. ...
11 mar 19:01
zz: Aha, no oczywiście że x
lgx to lgx(lgx)

.
Jeszcze mam takie trochę oczywiste pytanie, ale wolę się upewnić, (lgx)
2 to inaczej lg
2x , a
nie lg
2x
2 ?
11 mar 19:36
PW: Tego że xlgx = lgx(lgx) nikt z trzech pomagających nie twierdził (bo to nie jest prawda).
(lgx)2 to lg2x − taka jest konwencja zapisu − tak samo jak (sinx)2 = sin2x
11 mar 20:19
zz: Ok. dzięki.
Tak, wiem, źle to zapisałam, chodziło mi o to co napisałeś wyżej.
11 mar 20:42