help!
Wydi: Liczba b jest największą liczbą całkowitą, dla której najmniejsza wartość funkcji
f(x)= x2 + bx + 2 jest większa od −3. Wyznacz liczbę b.
28 lis 21:44
Eta:
witam

y
min=y
w= = f(x
w) > −3
x
w =
−b2
więc f( −
b2) =
b24−
b22+2 >−3
to: −
b24>−5 => b
2 < 20 => b
2−20 <0
to: ( b −
√20)(b +
√20)<0 => b€ ( −2
√5, 2
√5) i b€C
więc największą liczbą całkowitą w tym przedziale jest b= 4
Odp:
b= 4 spełnia warunki zadania.
28 lis 23:02
Nikka: Zauważmy, że a>0 czyli ramiona paraboli skierowane są do góry − funkcja f(x) osiąga najmniejszą
wartość y
w dla x
w gdzie (x
w, y
w) − wierzchołek paraboli.
Δ = b
2 − 4*1*2 = b
2 − 8
y
w > −3
−b
2 + 8 > −12
−b
2 + 20 > 0 /*(−1)
b
2 − 20 < 0
(b−2
√5)(b+2
√5)
b∊(−2
√5, 2
√5)
Największa liczba całkowita w powyższym przedziale to
b = 4 (bo 2
√5≈4,4).
| | 8 | |
Spr. f(x) = x2 + 4x + 2 Δ = 8 yw = − |
| = −2 > −3 |
| | 4 | |
28 lis 23:08
Wydi: Dzięki
29 lis 12:09
Wydi: Dzięki
29 lis 12:10