planimetria
Michał:

Witam,
Mam problem z zadaniem.
Jedna z podstaw trapezu wpisanego w okrąg jest średnicą okręgu. Oblicz cosinus kąta ostrego
trapezu wiedząc, że stosunek obwodu trapezu do sumy długości jego podstaw wynosi 3:2.
(b+x)
2=4bx+4x
2
b
2−2bx−7x
2=0
Δ=4x
2+28x
2=32x
2 √Δ=4x
√2
b=x+2x
√2 − drugie rozwiązanie ujemne
| | c | | (1+√2)x | |
cosα= |
| = |
| =1+√2 |
| | x | | x | |
Tak to robię. W odpowiedziach wynik bardzo podobny, bo
√2−1 , ale to jednak spora różnica.
Proszę pomóżcie!
11 mar 18:25
Michał: właściwie ten mój cosinus jest do niczego, bo jest większy niż jeden. przez chwilę
przypuszczałem, że może błąd w odpowiedziach, ale chyba nie tym razem
...
11 mar 18:29
Michał: | | x | | c | |
no tak, godzinę szukam błędu, a tu się okazuje, że cosα= |
| , a nie |
| .... jestem |
| | c | | x | |
głupi! wychodzi, to forum jest magiczne, zawsze kiedy wejdę i wpiszę zadanie z zeszytu to
dostrzegę błąd mimo, że szukałem go godzinę i robiłem 5 razy od nowa...
11 mar 18:31
Tadeusz:
(b+x)2=4bx+8x2
11 mar 18:38
Michał: ale potem dobrze wpisałem, literówka
11 mar 19:13