help!
Wydi: Dany jest wielomian W(x)= x3+4x+p gdzie p jest liczbą pierwszą. Wyznacz p
wiedząc, że W(x) ma pierwiastek całkowity.
28 lis 21:42
Nikka: Pierwiastków całkowitych wielomianu szukamy wśród podzielników wyrazu wolnego czyli w zbiorze
{p, −p, −1, 1}.
Sprawdzamy
1o. W(p) = p3 + 4p + p → W(p) = p3 + 5p → W(p) = p(p2 + 5)
Gdyby p było pierwiastkiem wielomianu to W(p) = 0 czyli p(p2 + 5) = 0 → p=0 lub p2 + 5 =
0
Sprzeczność bo 0 nie jest liczbą pierwszą i p2 + 5 > 0 dla każdego p∊R.
2o. W(−p) = − p3 − 4p + p = − p3 − 3p
W(−p) = 0 → − p3 − 3p = 0 → −p(p2 + 3) = 0 → p =0 lub p = −3
Sprzeczność bo 0 i −3 nie są liczbami pierwszymi.
3o. W(1) = 1 + 4 + p = p + 5
W(1) = 0 → p + 5 = 0 → p = −5 sprzeczność bo −5 nie jest liczbą pierwszą
4o. W(−1) = −1 − 4 + p = p − 5
W(−1) = 0 → p − 5 = 0 → p = 5 liczba pierwsza
Dla p=5 wielomian W(x) ma pierwiastek całkowity x = −1.
Spr. W(x) = x3 + 4x + 5 = (x+1)(x2 + x + 5) (postać iloczynową otrzymujemy po podzieleniu
wielomianu przez dwumian x+1). Dla drugiego nawiasu Δ<0, czyli x= −1 to jedyny pierwiastek
całkowity wielomianu W(x).
28 lis 22:53
Eta:
28 lis 23:05
Nikka: czyli, że rozwiązanie ok (działałam intuicyjnie)
28 lis 23:10
Eta:
Tak , oczywiście

Pozdrawiam
28 lis 23:12
AROB: Dobry wieczór
Eto. Życzę miłego wieczoru andrzejkowego!
28 lis 23:12
Nikka: Również pozdrawiam Eto
28 lis 23:14
Wydi: Dzięki za pomoc
29 lis 12:06
nie ogarniam: czemu −3 lub −5 nie są liczbami pierwszymi ?
12 kwi 00:31
12 kwi 00:37
ICSP: ciekawe czy autor przemyślał to rozwiązanie i poprawił jeden błąd, czy po prostu je bezmyślnie
przepisał
12 kwi 00:50