styczna do wykresu
Razor3: Funkcja określona wzorem f(x)=x3/(x+1) dla x ≠−1. Prosta x=−2 przecina wykres w punkcie
P.Znajdz równanie stycznej do tej funkcji w punkcie P.
11 mar 17:02
Tadeusz:
licz f(−2)
f'(x)
f'(−2)
i pisz
11 mar 17:28
Razor3: f(−2)=(−8)/(−1)=8
f'(x)=(x3)'(x+1)−x3(x+1)'/(x+1)2=2x3+2x2−x3/(x+1)2=x3+2x2/(x+1)2
a=f'(−2)=−8+8/1=0
y=b
b=8
y=8
a w odpowiedzi y=−4x
11 mar 17:55
Tadeusz:
| | 3x2(x+1)−x3 | | 2x3+3x2 | |
f'(x)= |
| = |
| |
| | (x+1)2 | | (x+1)2 | |
f'(−2)=−4
i równanie prostej o wsp. −4 przez punkt P=(−2, 8)
y−8=−4(x+2) ⇒ y=−4x
11 mar 18:27
Razor3: Albo znaleźć równanie stycznej do wykresów f(x)=x2+1 i g(x)=(x−1)2−1.
Pomoże ktoś, bo mi wychodzą bzdury. P1(x1,x12+1) P2(x2,(x2−1)2−1)
f'=2x g'=2x−2 f'(x1)=2x1 g'(x2)=2x2−2
y−x12−1=2x1(x−x1)
y−(x2−1)2+1=(2x2−2)(x−x2)
z tego wychodzi mi y=−2xx1+3x12+1 i y=x(2x2−2)−x22. Odpowiednie współczynniki muszą byc
równe, więc −2x1=2x2−2 i 3x12+1=−x22 ale z tego delta wychodzi mi ujemna POMOCY!
11 mar 18:27
Razor3: ano racja dzięki, taki mały błąd
11 mar 18:29