Uklad rownan
ka: Jak rozwiazac uklad rownan:
30x
2−15y=0
−15x+3y
2=0 ?
nie mozna metoda podstawiania przez potegi przy x i y... prosze o pomoc
11 mar 16:51
AS: Pierwsze równanie podziel stronami przez 15 , wylicz y
i podstaw do drugiego.
11 mar 16:54
ka: co robie zle? wedlug odpowiedzi ma wyjsc x=
3√10 /2 i y=
3√100 / 2

nie wychodzi mi tyle
11 mar 17:19
Benny: No ja przeliczyłem i tak samo mi wyszło, sprawdźmy.
y=2x2
−15x+12x4=0
12x(x3−5/4)=0
tego całego nawiasu nie będę rozkładał, bo wiadomo, że ma tylko jeden pierwiastek
x=3√10/2
11 mar 17:25
AS: a gdzie zginął pierwiastek x = 0.
A jak masz wątpliwości co do wyniku
to podstaw wyliczone x i y do równania
pierwotnego i zobacz czy warunki są spełnione.
11 mar 18:41