podzielność wyrażenia przez 15
Sin: Udowodnij że dla n ∊ ℤ (całkowite − co by ktoś nie pomyślał że zespolone XD), wyrażenie podane
poniżej też jest całkowite:
{n5}/{5} + {n3}/{3} + {7n}/{15}.
Zacząłem to robić tak:
Teza 15 | 3n5 + 5n3 + 7n
porozpisywałem i zostało mi dowieść że 5 | 4n + n4. Nie mam pojęcia czy to jest dobrze i jak
to zrobić dalej.
11 mar 16:33
PW: Już dla n = 2 mamy 4n + n4 = 8 + 16 = 24 − jest to liczba niepodzielna przez 5.
Masz pokazać, że dla dowolnej n istnieje k, taka że
3n5 + 5n3 + 7n = 15k,
czyli że
3n5 + 5n3 + 7n = 3·5·k.
11 mar 19:45
Sin: Małe Twierdzenie Fermanta

"Polecam i pozdrawiam,
Piotr Fronczewski" XD
Wychodzi tak szybko że aż szkoda czasu żaby nad tym myśleć.
12 mar 17:10
Janek191:::
Kto to jest Fermant ?
12 mar 17:23